maandag 15 juni 2009

Dikkie Dik krijgt postzegel in Nederland

 

DIKKIE DIK, de dikke rosse kater bekend van Sesamstraat, kreeg zijn eigen postzegels in Nederland ! dikkie_dik_zegel

Dikkie Dik dankt zijn bestaan aan Costa Rica. Hier kruiste poes Domino het pad van illustratrice Jet Boeke. De twee raakten zo aan elkaar verknocht dat Jet haar vanuit Costa Rica naar Amsterdam liet verschepen. Domino is de moeder van de échte Dikkie Dik, die model stond voor de oranje kater uit Sesamstraat. De echte Dikkie Dik was overigens wit, maar dit was natuurlijk veel te saai qua illustratie.

In 1978 tekende Jet Boeke haar eerste Dikkie Dik-verhaal. De oranje kater veroverde meteen ieders hart en dertig jaar later is hij nog altijd onverminderd populair. In 2000 kreeg Jet de Kiekeboekprijs voor Waar is Dikkie Dik?

Jet Boeke werd als jongste van zes geboren in Wageningen en viert dit jaar haar 60ste verjaardag. Haar hobby's waren knutselen, tekenen, sporten en muziek maken. Ze was absoluut geen studiebol.

Na haar eindexamen ging zij naar Amsterdam, waar ze was toegelaten tot de Rietveldacademie. Aanvankelijk wilde ze industrieel vormgever of edelsmid worden, maar op advies van een leraar koos ze uiteindelijk voor de richting grafische vormgeving.

Toen haar opleiding was afgerond besloot ze op reis te gaan. Een enkeltje New York resulteerde uiteindelijk in een reis van twee jaar door Noord- & Zuid-Amerika. In New York leerde zij een illustrator kennen die animatiefilmpjes voor Sesame Street maakte. Zo kwam ze voor het eerst met het programma in contact. Teruggekomen in Nederland bleek dat er een Nederlandse versie van Sesamstraat in voorbereiding was. Er werd nog gezocht naar iemand die iets leuks voor kleine kinderen kon maken. Jet bood haar diensten aan en kon meteen aan de slag.

De  “Feestzegels”  Dikkie Dik, zijn verkrijgbaar vanaf 15 juni 2009. Ze verschijnen in een leuk velletje met 3 verschillende zegels, frankeerwaarde 0,44 €. Tevens geven de Nederlandse posterijen een Postbox uit. Deze bestaat uit het zegelvelletje en 3 postkaarten met dezelfde afbeeldingen

dikkie_dik_vel

verkrijgbaar bij TNT Postkantoren, via de Collect Club in Groningen, online via tntpost.nl/collectclub en in diverse boekwinkels. De Postbox verschijnt in een oplage van 50.000 exemplaren. De geldigheid van de postzegels voor de frankering is onbepaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten