maandag 30 maart 2009

Yoko Tsuno

Uitgifte Belgische Post : Jeugdfilatelie voorzien 26/06/2009

image

Yoko Tsuno is de naam van een fictief persoon uit het gelijknamige stripverhaal getekend door Roger Leloup.

In 1969 startte Leloup met een eerste aanzet van het eerste verhaal: Trio in het onbekende dat werd gepubliceerd in het stripweekblad Robbedoes.

De reeks Yoko Tsuno gaat over de belevenissen van een Japanse vrouw die gekneld zit tussen de twee culturen, de West-Europese en de Japanse. De heldin van de serie is moedig, intelligent en doortastend. Ze kan een vliegtuig besturen en spreekt verschillende talen zoals Nederlands, Japans, Duits en Chinees. Ze is boeddhiste en beoefent gevechtsporten zoals karate en judo.

Yoko beleeft als elektrotechnisch ingenieur zowel aardse als buitenaardse avonturen, waarbij ze zelfs al in haar eerste avontuur contact maakt met de buitenaardse Vineanen. In het eerste album (Trio in het onbekende) ontmoet Yoko haar toekomstige kameraden: Paul Pola en Ben Beeld, die bij de televisie werken. In het volgende album leren zij tijdens een toeristische boottocht op de Rijn een Duitse organiste kennen, Ingrid Hallberg. Ingrid wordt een vriendin van Yoko en zal ook in enkele latere albums verschijnen. Zij vertegenwoordigt de Duitse romantiek (kastelen, Rothenburg an der Tauber).

Yoko's avonturen bevatten vele elementen: het oplossen van misdaden, vriendschap, liefde, adoptie en moderne techniek met sciencefiction-elementen zoals robots, vreemde hemellichamen, ruimte- en tijdreizen. Soms spelen eigenaardige dieren zoals een vleermuis een belangrijke rol in het avontuur.

In het negende album "De dochter van de wind" leren we iets over Yoko's jeugdjaren. In 2006 is het het 24e en voorlopig laatste verhaal verschenen, genaamd 'De Zevende Code'.

Voor het jaarlijks terugkerend thema “jeugdfilatelie” voorziet de Belgische Post de uitgifte van een zegelvelletje van 10 zegels Yoko Tsuno.

Van zodra definitieve info en kenmerken bekend zijn, zullen deze hier ook geplaatst worden.

Tags van Technorati: ,,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten