donderdag 29 april 2010

Jommeke : duostamps

Het Duostamps assortiment krijgt er een speciaal setje bij : Jommeke : 2010 Jommekesjaar

jommeke duo Het 250ste Album komt uit in mei, een groot evenement volgt deze zomer en de uitgifte van een speciale postzegel : Jommeke leeft, zoveel is duidelijk.

Het overlijden van Jef Nys ligt nog vers in ieders geheugen maar zijn stripheld met het strooien dakske is nog springlevend. Zo wilde Jef Nys het ook.

Van Seppeke…
Met een origineel ontwerp van een bankbiljet wint Jef Nys in 1945 een tekenwedstrijd van het Vlaamse satirische weekblad ‘t Pallieterke. Hij gaat er aan de slag als illustrator en (politiek) cartoonist. Maar ook buiten de redactie borrelt de inspiratie. Zo creëert hij in 1954 de stripreeks “De lotgevallen van Amadeus en Seppeke”. Een blonde knaap met een papegaai speelt de hoofdrol en neemt het op tegen een slechterik die Anatool heet : Klinkt bekend in de oren !

Tot Jommeke…
Als Nys vertrekt bij ‘t Pallieterke, begint hij als losse medewerker bij Kerkelijk Leven. Hij tekent er een wekelijkse kinderpagina. Daarop doet een kleine, bollige sloeber van een jaar of vijf zijn intrede. Zijn naam ? Jommeke. Vanaf 30 oktober 1955 verschijnt het wekelijks avontuur van Jommeke. Drie jaar lang blijft hij het blad opvrolijken.

Heel Vlaanderen mee op avontuur :
Dan trekt Nys naar de krant Het Volk. Met “De jacht op een voetbal” staat de Jommeke op zoals we hem nu nog altijd kennen. Jef Nys maakt zijn stripheld een vijftal jaren ouder, tot een leeftijd waarop de grote avonturen lonken. Zijn ongewone kapsel en alomtegenwoordige ouders maken hem een buitenbeentje in de Vlaamse strip. Spanning, actie en verrassing : “De jacht op een voetbal” is een schot in de roos en Jommeke verovert in no time de harten van heel Vlaanderen8

                                Tweehonderdvijftig, amai … 
Hoewel hij zelf al geruime tijd niet meer aan de tekentafel zat, volgde Nys het reilen en zeilen van zijn geesteskind nog tot zijn overlijden op de voet. Met Gerd Van Loock en Philippe Delzenne verzekerde hij zich van een tekenteam dat de spirit van Jommeke levend houdt. “Savooien op de Galapagos”, het 250ste !! album van Jommeke is het laatste waaraan Nys nog meewerkte. Een mijlpaal in de reeks die niet onopgemerkt zal voorbijgaan.

De duostamps verschijnen op 24/05/2010 in setje van 5 zegels voor 4,99 € of vel van 15 voor 14,50 €

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten