woensdag 26 januari 2011

Luxemburg : uitgifte velletje “Superjhemp”

Uitgifte op 16 juni 2010 van een velletje met 5 zelfklevende zegel
Net als zijn beroemde Amerikaanse voorgangers is Superjhemp in het dagelijks leven een gewone brave man. Zijn naam is Kuddel zijn vrouw heet Fleck, en hij is werkzaam in het "Ministère fir Ongeleiste Problemer " (M.O.P.). Van zodra zijn tijdgenoten met onofficiële problemen worden geconfronteerd, kan onze goede man zijn blauw-wit-rood superheldenpak aantrekken en hop, het verhaal kan beginnen.
Superjhemp is een karikatuur van de Amerikaanse superheld uit de jaren dertig, maar met goede verhalen van bij ons (lees Luxemburg).
In “les aventures de Superjhemp” zijn er ten eerste de personages : de inspecteur Schrobiltgen, commissaris Harespel, Joffer Lamesch, hond Bernie, etc... En vervolgens op een tweede plan, bevindt de lezer zich in de  rol van ontdekker van de verborgen details in elk pagina, woordspelingen, cartoons van bekende personages, verwijzingen naar andere strips, en zo meer.

Superjhemp, is het werk van de  humoristische scenarist Lucien Czuga, die gebruik maakt van de Luxemburgse taal en leven, alsmede van de beroemde Luxemburg Illustrator Roger Leiner. De personages vind men terug in advertenties, illustraties, en strips, brochures gepubliceerd door verschillende ministeries, boeken, enz...
Het zo groot Luxemburgs karakter van de strip is wellicht ook de reden dat hij buiten hun grenzen quasi onbekend is maar lijkt mij het ontdekken waard !


-afbeelding van het velletje -
Postprijs velletje3,00 € (5 zelfklevende zegels “A”)
TekeningRoger Leiner (L) / Copyright Editions Revue S.A
DrukOffset haute résolution multicolore par Cartor Security Print S.A., La Loupe (F)
Formaat zegels40 x 30 mm
Formaat velletje146 x 193 mm.

Tags van Technorati: ,,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten