zondag 6 februari 2011

Peter van Straaten op drie postzegels van TNT-Post Nederland


Tekenaar, cartoonist en schrijver Peter van Straaten wordt eredoctor van de Universiteit Leiden. Het eredoctoraat wordt uitgereikt op 8 februari 2011, de geboortedag van de universiteit. Speciaal ter gelegenheid hiervan brengt TNT Post een postset uit met drie kaarten met bijpassende postzegels met tekeningen van Van Straaten.

pvstraaten

Een bijzondere plaats in zijn oeuvre neemt de strip "Vader & Zoon" in, die hij vanaf 1968 voor Het Parool tekende. Na zeventien jaar, circa vijfduizend afleveringen en zeventien albums stopte "Vader & Zoon" in 1987. Vanaf 1988 tekent Peter van Straaten dagelijks een cartoon onder de titel "Het dagelijks leven" voor Het Parool. Op 11 augustus 1984 verscheen de eerste aflevering van de belevenissen van Agnes in Het Parool. De serie werd in 1986 overgenomen door Vrij Nederland. Het feuilleton over Agnes, een alleenstaande vrijgevochten bijstandsmoeder met de opgroeiende zoon Daniël. Het eerste Agnes-boek liet dan ook niet lang op zich wachten.

De Agnes-serie in Vrij Nederland leek in 1995 te stoppen. Toch verscheen Agnes begin 1997 weer op de vertrouwde plek, Peter van Straaten miste zijn Agnes te zeer. Maar in augustus 2000 stopte het feuilleton definitief. Tekeningen over het dagelijks leven maakte hij voor Het Parool, De Gelderlander, De Leeuwarder Courant en het Nieuwsblad van het Noorden.

 

petervstraaten

Van Straatens werk wordt gekarakteriseerd door de wat krasserige wijze van tekenen, waarbij de arcering een belangrijke rol speelt. Hij is ook schrijver zo volgde hij van 1983 tot 1988 Simon Carmiggelt op met zijn rubriek ‘Leuk is anders’, schreef ook voor toneel en televisie.

Ook in de tijdschriften Humo en Penthouse publiceerde hij Erotisch werk. Peter van Straaten is een zeer produktief tekenaar, die per dag wel vijf publicabele tekeningen kan maken, al gaan daar vaak vele schetsen aan vooraf. Peter noemt zelf zijn stijl wel "negentiende-eeuws", verwijzend naar de tekenstijl van de door hem zeer bewonderde Amerikaanse tekenaar Charles Dana Gibson (1867-1944).

Bron : www.petervanstraaten.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten